Quick contact info

Introducing a truly professional WordPress theme built to last! We developed Wilmër for all construction & architecture sites.

icon_widget_image Monday-Friday: 9am to 5pm; Satuday: 10ap to 2pm icon_widget_image 7300-7398 Colonial Rd, Brooklyn, NY 11209, USA icon_widget_image + (123) 1234-567-8900 + (123) 1234-567-8901 icon_widget_image wilmer@qodeinteractive.com wilmer2@qodeinteractive.com
Image Alt

ОШ "Иван Горан Ковачић"

Планета чиста нека заблиста

Планета чиста нека заблиста

Учитељско друштво Ниш је ове године расписало конкурс за 4. републички Фестивал „Ризница талената“. Право учешћа на Фестивалу имали су ученици основних школа из Републике Србије. Тема овог Фестивала била је Планета чиста нека заблиста.
Међу многобројним радовима, у узрасту од 1. до 4. разреда, прозни текст ученице Данице Васић I-3 био је похваљен и награђен.
Честитамо!

Планета чиста нека заблиста

Наша планета се зове Земља. Она нам је толико тога дала: плаво небо, високе планине, зелене шуме и пашњаке, бистре реке и потоке, миришљаво цвеће. Људима је за живот потребна чиста и здрава околина у којој могу да дишу пуним плућима.
Ми се према њој односимо погрешно. Не чувамо је и не ценимо онолико колико она заслужује.Све више је загађујемо и полако уништавамо. Сечемо шуме, бацамо отпад у реке, загађујемо ваздух, разбацујемо пластику.
Уништавањем природе, уништавамо и себе. Зато пробудимо се!Очистимо природу тако да заблиста. Учинимо је лепом и чистом. Отерајмо прљавштину и сивило. Чувајмо нашу планету, а природу обојимо најлепшим бојама.

Даница Васић I-3

Планета чиста нека заблиста

Када би из свемира дете
успело да види оквире планете
изгледала би као живи камен
из ког избија и понеки пламен.

Од Сунца три корака лака,
пола светла, а пола мрака,
дозивала би очи невине
да разгледају њена брда и долине.

Али, брзо би се растужило дете
угледавши црне облаке око планете
и људе као мраве
како отпадом крш и лом праве.

Тада би ово малено биће
покушало да употреби своје „чаробне штапиће“
и уразуми одрасли свет
да чува ваздух, воду и цвет.

Јер, без ваздуха, цвета и воде
ни деца не би могла да се роде,
а није потребан чаробни прах
да се отера овај страх.

Само дајте да влада савест чиста,
пустите планету нека заблиста
уз помоћ љубави, пажње и воље
дозволите да деци буде боље.

Нађа Николић I-3