Недавно, 12. маја, цела генерација шестог разреда ишла је на излет са својим разредним старешинама. Путовали смо аутобусима. Посетили смо Текериш, манастир Троношу и Тршић.
Прво смо посетили Текериш, место где се одиграла Церска битка 1914. године. Ту нас је дочекао локални водич који нам је причао о бици. Након тога разгледали смо музеј. У њему видели смо оружје и чувене церске пешкире о којима смо чули причу од водича. Нажалост, нисмо могли да видимо спомен костурницу јер је у реконструкцији. Пре него што смо кренули даље, свратили смо у сувенирницу.
Пут нас је даље водио у манастир Троношу у којем је извесно време боравио и Вук Караџић. Кад смо ушли у манастир, пуштен нам је звучни запис о историји ове старе грађевине. Поново смо имали времена да свратимо у сувенирницу и одемо до фонтане близу манастира да се освежимо. Манастир је 2017. године прославио 700 година свога постојања.
Наша последња одредница био је Тршић, родни крај реформатора српске азбуке. Ту смо прво ручали. Након тога, кренулии смо кроз шуму до Вукове родне куће. Одушевила нас је природа, сунце које титра кроз крошње дрвећа и тихи цвркут птица. За свога живота Караџић је сакупљао народне пословице. Док смо ходали кроз шуму уочили смо те пословице које су биле написане на таблицама. Неке од мојих омиљених су:
„Ко хоће часно, не може ласно“
„Благо оном тко зна да не зна, а хоће да зна“
„И црна крава има бијело млеко“
„Ко меће прст међу туђа врата, откинуће му“
„Тешко је мудроме међу будалама беседити“
Свако је запамтио бар једну од њих. Пре него што смо ушли у кућу слушали смо кратко излагање о великом човеку. Схватили смо да је Вук рођен у веома скромном окружењу, али да је за наш језик и културу учинио доста. У спаваћој соби његове куће био је велики крст који је направљен и ту стављен у његову част.
Уследило је слободно време, које смо провели на ливади дружећи се, играјући фудбал, освежавалући се сладоледом…Време је, нажалост, брзо прошло.
У аутобусу време је још брже пролазило јер смо се лепо дружили, уживали, певали и слушали музику. Сви смо се добро провели и волели бисмо да и следеће године можемо да идемо на излет.

Нина Костић, 6/1

IMG_20180512_132250   IMG_20180512_150352  IMG_20180512_150810