sv-savaПрослављање успомене и празника Светог Саве отпочело је прво у црквама. Затим се то претворило у националну прославу, школску свечаност, празник матерњег језика, народног јединства и наде у боље сутра. Прослава је почињала као и свака домаћа слава. Свештеник би са директором школе и ученицима ломио славски колач, а по један комадић добили би сви присутни.

Затим би гости поседали и почео би други део прославе. Певала би се химна, предавало о животу и раду Саве Немањића. Често се говорило и о отаџбини, њеној славној прошлости и слободи, о љубави и разумевању међу људима и народима. То је била прилика да директор школе уручи награде најбољим ученицима, за успех, написану најлепшу песму или причу, урађену најлепшу слику или неки други успешан рад. Затим би госте забављао школски хор, певаче су смењивали рецитатори, а њих мали глумци. Рецитовале су се песме о Светом Сави, љубави, доброти, раду, школи, о славним прецима који су се херојски борили за слободу. List_za_publiku_Svetosavska_akademija1

После свечаности у школи уследио би ручак који су припремали родитељи који је био пријатан и богат као на свакој слави. Одмах иза ручка почињало је заједничко весеље младих и старијих уз музику и песму. Била је то ретка прилика да се сви скупе и заједно забављају. Био је то прави ђачки сабор.
Тако се некад славила школска слава, а ми данас настојимо да не одступимо много од традиције.
Неколико година уназад на сличан начин обележавамо Савиндан.
List_za_publiku_Svetosavska_akademija2Све почиње приредбом у 10 и 30 сати коју припремају ученици млађих разреда са својим учитељицама. После тога се у холу школе уз присуство свештеника и певање Химне Светом Сави ломи славски колач. Свако добије комадић колача и куглицу жита.
Тачно у подне започиње Светосавска академија коју припремају професорка српског језика (ове године Мирјана Марковић) и професорка музичке културе (Светлана Коркановић). Извођачи су били ученици од 5. до 8. разреда, а у публици су седели гости, професори, ученици… На почетку је директор школе, Миомир Драгаш, уручио Светосавске награде најбољим ученицима. После државне химне, уследиле су рецитације, хорске песме, плесови, игрокази и, наравно, здравица. Сви присутни су на крају са хором отпевали светосавску химну. За децу је прослава тиме завршена, а за госте и домаћине слава је још потрајала.
И следеће године наставићемо да прослављамо школску славу да бисмо, како песник каже, знали „ко смо, шта смо и одакле смо“.
М. М.

Погледајте програм и фотографије са прославе.