Програм „Читам, па шта“ осмишљен је као акција чији је циљ промовисање читања и развијање критичко-уметничког односа према књизи. Пројекат организује Библиотека града Београда.
У акцију „Читам, па шта“ били су укључени ученици од 2. до 8. разреда основних школа. Требало је да прочитају три књиге намењене школском такмичењу и да наставнику поднесу сва три литерарна приказа. У марту су наставнице Снежана Костић Хавари и Наташа Станојковић разматрале писане радове везане за одређено дело оних ученика који су свој приказ урадили „савршено“. Пошто свака основна школа има право на 10 радова, за све ученике заједно, из наше школе послати су радови Јована Радосављевића, 5/2, Маше Миловановић, 5/4, Луке Топаловића, 7/2 и Ане Николић, 8/3. Сви су успешно прошли први ниво такмичења и пласирали се у други. На општинском нивоу такмичења су у априлу читали једну књигу из програма такмичења и писали литерарни приказ. На градски ниво такмичења пласирали су се Јован Радосављевић, 5/2, Лука Топаловић, 7/2 и Ана Николић, 8/3 и поново читали књигу са списка литературе и писали приказ у мају за финални круг такмичења.
Жири који су чиниле Биљана Петровић, Виолета Ђорђевић и Јасна Бркић одлучио је да награде књижевног такмичења „Читам, па шта“ за школску 2019/2020. годину распореди на следећи начин: 1. награда: Јован Радосављевић, 5/2 и Лука Топаловић, 7/2 и 2. награда: Ана Николић, 8/3.
Као и претходних година, ученике који су освојили прве награде Библиотека града Београда обрадоваће таблетима, док ће осталим награђенима поклонити вредне књиге. Сви учесници такмичења добиће дипломе, као доказ да су учествовали у акцији која је за циљ имала популаризацију класичне дечје књижевности. Свечаност поводом уручења награда биће одржана у септембру 2020. године.
Све радове могуће је прочитати на сајту www.citampasta.rs, а награђени прикази биће објављени у следећем броју „Корака“.
Н.С.